Tars Lootens (Gent, 22 december 1952)


is een Belgisch pianist, componist en begeleider van onder meer Toots Thielemans, Zjef Vanuytsel, Jo Lemaire, Will Tura, Maurice Jarre,               

I Fiamminghi, Rocco Granata, Salvatore Adamo, Johan Verminnen, ...

In de jazz was hij vooral actief bij de formatie Jazzcircle. De groep kwam op de jazzscene in 1977, onder zijn impuls en deze van bassist Marc Van Garsse. Philippe Venneman speelde saxofoon en Jean-Luc Van Lommel was de drummer. Zowel Lootens als Van Lommel waren toen actief bij Zjef Vanuytsel. Eén jaar na de stichting was Jazzcircle al laureaat op het International Jazz Concours van Laren (Nederland). Marc Van Garsse kreeg de onderscheiding van beste solist.

De groep toerde in binnen- en buitenland en speelde in 1979 op Jazz Middelheim. Ze waren een vast gegeven in het Belgische jazzcircuit van de jaren zeventig en tachtig en traden meerdere malen op met Toots Thielemans. In 1980 werd de groep in Knack omschreven als 'een van de beste jazzgroepen van Vlaanderen'.

In 1982 verscheen 'Sungames' de enige plaat van Jazzcircle bij het Nederlandse label Timeless. Voor dit album componeerde Lootens maar liefst zeven nummers. Hij was tevens de producer. Op 'Swimming Pool', een compositie van hem en Van Garsse, speelde Toots Thielemans als gastmuzikant op mondharmonica. Na het plotse overlijden van saxofonist Philippe Venneman, ook wel de Vlaamse Stan Getz genoemd, door een auto-ongeluk in 1993 hield de groep op te bestaan. Op zijn CD 'Tarsando Ma Non troppo' (Eufoda) brengt Tars met het nummer 'The Spring of '93' een eerbetoon aan Venneman.

Tars Lootens componeerde een aantal kenwijsjes voor televisie- en radioprogramma's en trad op tijdens festivals in Mexico, Canada, Rusland, Japan, Frankrijk, de Verenigde Staten en Algerije. Alhoewel hij het meest van jazzmuziek houdt, heeft hij ook zijn strepen verdiend in de kleinkunst en de pop- en rockmuziek.

Hij was tevens de "on the fly" begeleidingspianist in het VTM-televisieprogramma, "Kinderacademie" waar hij kinderen live muzikaal ondersteunde tijdens hun optredens.Saint-Petersburg Tour 2021


RETRO!


Jazzcircle @ BRT 7-delig 1983